Potrivit legislației în vigoare, valoarea în lei a timbrului de mediu se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Așadar, cuantumul
timbrului de mediu valabil în 2015 se calculează în funcție de cursul leu/euro pe care Banca Centrală Europeană (BCE) l-a stabilit la 1 octombrie 2014.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie este de 4,4093 lei/euro, mai mic față de cel din 1 octombrie 2013, de 4,4485 lei/euro. Reducerea este de 0,88%.
În acest condiții, șoferii vor plăti mai puțin pentru timbrul de mediu din 2015.
Cine plătește
timbrul de mediu?
Timbrul de mediu este plătit o singură dată, în următoarele situații:
- când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România;
- când un autoturism este reintrodus în parcul auto național, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto național, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului;
- pentru mașinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxa de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate;
- pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanțe restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare/ de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situație va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.