Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți Amenzile de circuție se pot plăti la jumătate în 15 zile

Amenzile de circuție se pot plăti la jumătate în 15 zile

Publicat în data de: 25 August 2018
Categorii: Codul-rutier, Legislatie, Stiri.
 

Începând de astăzi, termenul în care amenzile pot fi plătite la jumătate a fost majorat, de la 48 de ore la 15 zile. Totodată, agentul constatator al contravenției trebuie să scrie pe procesul-verbal și CNP-ul persoanei care a încălcat legea.foto-amenzile de circutie se pot plati la jumatate in 15 zile
La sfârșitul lunii iulie, Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care prevede simplificarea procedurii de plată a amenzilor contravenționale, a fost publicată în Monitorul Oficial, dar prevederile acesteia se aplică începând de astăzi.

Astfel, conform actului normativ, procesul-verbal de contravenție se consideră nul dacă lipsește CNP-ul persoanei amendate. În trecut, pentru a fi considerat valid, procesul-verbal de contravenție trebuia să includă anumite informații obligatorii prevăzute de lege, iar prin schimbările aduse de această lege, lista acestor informații cuprinde acum și CNP-ul contravenientului.

În același timp, se modifică și lista informațiilor care trebuie neapărat să figureze pe un proces-verbal de contravenție. Concret, documentul include următoarele elemente:
- data și locul unde este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
- numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
- indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație;
- posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
- termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.

Pe deasupra, pentru simplificare, procesul-verbal constituie acum și înștiințare de plată. Anterior, înștiințarea de plată era un document separat, care se comunica odată cu procesul-verbal de contravenție.

În altă ordine de idei, important de precizat este că, începând de astăzi, românii pot plăti jumătate din minimul unei amenzi în 15 zile de la primirea procesului-verbal, nu în 48 de ore, cum era până ieri.

Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veți putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei, arată Ministerul Afacerilor Interne pe Facebook.

Și tot de astăzi, amenzile nu mai pot fi achitate direct la polițist. „Eliminăm, astfel, orice schimb de bani între cetățean și polițist”, mai spun cei de la MAI.

 
 
Citește și:
› Folosești Waze?! Poți rămâne fără permis! ...06/10/2019
› INTERZISE: Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmat ...22/08/2018
› Folosești Waze?! Poți rămâne fără permis! ...06/10/2019
› INTERZISE: Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmat ...22/08/2018
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2021 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005 - 2021 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.