Condu prudent
Una dintre cele mai simple soluții la care poți să apelezi dacă vrei să te pregătești pentru eventualele accidente din trafic ar fi să conduci prudent, mai ales în condiții de iarnă, când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei și vizibilitatea poate fi extrem de redusă, în anumite zile. Chiar dacă viteza redusă nu înseamnă, automat, că accidentele auto vor sta departe de tine și de mașina ta, vei avea suficient timp ca să reacționezi în cazul unui pericol, iar sănătatea ta și a celorlalți pasageri din autoturism nu o să fie pusă în pericol. De asemenea, o viteză mai mică în timpul condusului se traduce, în contextul unui accident, în mai puține daune pentru mașina ta.
Fă-ți provizii
Pregătește-te pentru orice situație neplăcută cu un kit cu băuturi și alimente, care să nu lipsească niciodată din autoturismul tău. Alege băuturi și alimente cu un termen de valabilitate extins, dacă vrei să le ai în mașină pentru o perioadă mai lungă de timp. Cel mai bine ar fi să le depozitezi într-un recipient special, care să nu fie sensibil la variațiile de temperatură. Un asemenea recipient te ajută ca, indiferent dacă afară sunt 30 de grade Celsius sau -10 grade Celsius, să te asiguri că alimentele și băuturile din autovehicul nu sunt alterate.
În afara kitului cu alimente și băuturi, ar fi bine să te asiguri, lunar, că trusa medicală și extinctorul tău sunt în perioada de valabilitate. Dacă ai suficient loc disponibil în portbagaj, cumpără-ți două extinctoare auto, deși legislația rutieră din România consideră obligatoriu un singur astfel de obiect.
Nu doar alimentele, băuturile, trusa medicală și extinctorul nu ar trebui să lipsească din autoturismul tău, ci și anumite numere de telefon. De exemplu, dacă folosești mașina în baza unui acord încheiat cu o companie de
leasing operational, este obligatoriu să ai în interiorul mașinii tale câteva numere de la reprezentanții businessului de la care ai inchiriat autoturismul. Reprezentanții companiei de leasing operational îți vor sări în ajutor dacă mașina ta va fi implicată într-un accident ori dacă, pur și simplu, se va defecta în timp ce o conduci.
Păstrează ambele mâini pe volan
Orice șofer ar trebui să aibă, cu excepția situațiilor în care este nevoit să schimbe vitezele, ambele mâini pe volan. În caz contrar, există riscul să nu poată să controleze mașina, dacă apar anumite probleme în trafic.