Regula principală este reduceți la minimum contactul cu ceilalți. Dar dacă trebuie totuși să vă deplasați, protejați-vă. ”Varianta ideală este să nu mergeți niciunde. Dacă trebuie totuși să mergeți undeva, mergeți singur. Nu călătoriți în mașină cu altcineva. Dacă totuși trebuie să mergeți însoțit, asigurați-vă că respectiva persoană nu prezintă simptome acute de afecțiune respiratorie. Folosiți o mască de protecție avansată sau măcar o mască medicală. Asigurați-vă că aveți datele de contact ale tuturor celorlalți pasageri, pentru a-i putea contacta în cazul în care aflați că sunteți infectat,” explică Jana Parmová, medic-șef la ©KODA, evidențiind regulile de bază pe care fiecare ar trebui să le urmeze.
Este important să rețineți că, deși un automobil este un fel de unitate mobilă de izolare ce vă permite să reduceți la minimum contactul cu alții în călătoriile necesare, precum cele pentru a face cumpărăturile de alimente, medicamente sau alte bunuri de primă necesitate, călătoriile cu mașina nu sunt totuși lipsite de riscuri.
Dezinfectați
Dacă nu puteți să evitați intrarea în contact cu alte persoane și nu puteți să evitați deplasarea cu automobilul, dați atenție maximă măsurilor preventive de igienă. “Dezinfectați toate suprafețele pe care le atingeți, înainte și după călătorie, mai ales dacă folosiți mașina în comun cu alte persoane sau dacă ați transportat pe cineva cu mașina,” spune doamna doctor Parmová.
Componentele pe care trebuie să le dezinfectați la interior
volanul, maneta schimbătorului de viteze, levierul frânei de mână, mânerele ușilor, butoanele sistemelor radio și de infotainment, manetele de lângă volan (semnalizare, ștergătoarele de parbriz, tempomat), cotiere, butoanele și levierele pentru ajustarea poziției scaunelor, ramele ușilor
Efectuați această curățare cu seriozitate maximă: volanul, maneta schimbătorului de viteze, levierul frânei de mână, mânerele ușilor, butoanele sistemelor radio și de infotainment sunt elementele pe care se gândește oricine să le dezinfecteze, dar nu uitați de manetele de lângă volan (pentru semnalizare și ștergătoarele de parbriz, precum și pentru tempomat), de cotiere, butoanele și levierele pentru ajustarea poziției scaunelor, ramele ușilor și mânerele de la exterior și mânerul portbagajului. Aceste aspecte sunt și mai importante pentru șoferii de taxi și alți șoferi care transportă pasageri.
Ce trebuie să faceți pentru a dezinfecta mașina? Organizația Consumer Reports, de exemplu, recomandă folosirea unor produse pe care le aveți deja acasă. Soluțiile cu minimum 70% alcool sunt eficiente împotriva noului coronavirus, iar alcoolul izopropilic nu va afecta principalele suprafețe din automobilul dumneavoastră. De fapt, producătorii de automobile și subcontractorii lor îl folosesc pentru a dezinfecta componentele mașinii. Pentru a fi și mai liniștiți, Consumer Reports spune că puteți folosi alcool și pentru a șterge tapițeria scaunelor și alte suprafețe moi din automobil. Dar aveți grijă să nu le îmbibați prea mult.
Alcoolul nu ar trebui să deterioreze tapițeria din piele și nici pe cea din imitație de piele, dar curățarea intensă și excesivă cu alcool poate decolora materialul. Deci, nu frecați prea tare scaunele și celelalte suprafețe din piele. După curățare, suprafețele din piele ar trebui tratate cu produse de protejare a pielii.
Componentele pe care trebuie să le dezinfectați la interior: ramele ușilor, și mânerele de la exterior și mânerul portbagajului
Dezinfectați, de asemenea, toate componentele pe care le atingeți la exterior: în principal mânerele exterioare ale ușilor sau mânerul portbagajului. Aceste aspecte sunt și mai importante pentru șoferii de taxi și alți șoferi care transportă pasageri.