Informații Auto logo


› cautare avansata


  HomeNoutăți MINI câștigă Raliul Dakar 2020

MINI câștigă Raliul Dakar 2020

Publicat în data de: 18 Ianuarie 2020
Categorii: Mini, Motorsport, Stiri.
 

Pentru prima dată în istoria modernă Dakar când o marcă auto reușește să urce pe prima treaptă a podiumului, după ce a întrerupt șirul de victorii în anii precedenți. Este al 5-lea titlu pentru MINI la Dakar, primul pentru MINI JCW Buggy.foto-mini castiga raliul dakar 2020
Carlos Sainz (Spania) și navigatorul Lucas Cruz (Spania) au câștigat Raliul Dakar pentru a treia oară, precedentele succese fiind în 2010 și 2018. Prin aceasta, ei au adus a cincea victorie pentru MINI în clasamentul general al emblematicului raliu de anduranță. Pentru MINI și partenerul MINI Motorsport, X-raid, acesta a fost primul succes de la precedenta serie de victorii, care a durat între 2012 și 2015. Este prima dată în istoria modernă Dakar, în ultimii 20 de ani, când o marcă de automobile reușește să revină pe prima treaptă a podiumului după ce și-a întrerupt seria de victorii vreme de mai mulți ani. Aceasta este și prima victorie pentru MINI John Cooper Works Buggy.

Ecarturile foarte strânse au caracterizat ediția Dakar 2020. Până la etapa marton de miercuri-joi, diferența între primele poziții era de numai 24 de secunde în contextul în care timpul total înregistrat era de peste 35 de ore. Au urmat lupte dramatice și mulțumită strategiei de echipă exemplare, Sainz a putut să se detașeze la 18 minute cu două etape de final, în timp ce Peterhansel avea să se apropie la numai 6 secunde de locul doi înaintea de ziua finală.

Echipajul MINI John Cooper Works Buggy Sainz - Cruz a încheiat cu un avans de numai 6:21 minute față de câștigătorul ediției anterioare, Nasser Al-Attiyah (Qatar) cu Toyota, după 7.500 de kilometri duri prin Arabia Saudită, care a găzduit Dakarul pentru prima dată.

Recordmanul Dakarului, Stéphane Peterhansel (Franța), și navigatorul Paulo Fiuza (Portugalia) au încheiat pe locul al treilea, la 9:58 minute în urma lui Sainz și Cruz, completând o performanță impresionantă pentru cele două MINI JCW Buggy. Cele două echipaje MINI JCW Buggy au câștigat câte patru etape, în timp ce modelele MINI au fost cele mai rapide într-un total de nouă dintre cele 12 zile ale competiției. Lituanienii Vaidotas Zala și Saulius Jurgelenas, aflați într-un MINI JCW Rally, au câștigat prima etapă a Dakarului desfășurată pe teren saudit, în chiar prima etapă.

Șapte dintre cele nouă echipaje MINI care au luat startul în raliu au ajuns la sosirea din Al-Quiddia (Arabia Saudită), patru dintre acestea regăsindu-se în Top 10. Orlando Terranova (Argentina) și Bernardo "Ronnie" Graue (Argentina) s-au clasat pe podiumul de etapă în trei zile și au obținut locul al șaselea la finalul competiției, cu MINI JCW Rally. Favoritul local, Yasir Seaidan (Arabia Saudită), și navigatorul Alexey Kuzmich (Rusia) au ocupat poziția a noua la final și au fost pe locul secund în ultima etapă. Jakub "Kuba" Przygonski (Polonia) și copilotul Timo Gottschalk (Germania) și-au văzut spulberat șansele pentru un rezultat de top încă din prima etapă când o problemă tehnică a dus la pierderea a șase ore. În final, ei s-au clasat pe locul al 19-lea, la 8h35:18 de câștigător.

Modelele MINI au ocupat primul loc în clasamentul general după prima etapă a raliului și de atunci un MINI a fost mereu pe prima poziție. Zala și Jurgelenas au deschis balul cu victoria în prima etapă, după care Terranova și au fost lideri la finalul zilei secunde. Sainz și Cruz au obținut prima victorie de etapă în ziua a treia. Acel succes i-a dus pe primul loc al clasamentului general - poziție pe care și-au menținut-o până la final.

Remarcabilă este și performanța românului Mani Gyenes care s-a impus cu autoirtar în cea mai dură clasă Dakar, Clasa Malle Moto Original by Motoul, dedicată piloților de motociclete și quad care participă fără asistență în cel mai dur raliu din lume. Este a treia oară când Mani se impune la Dakar, la această clasă, după 2011 și 2015.

Ediția din 2020 a fost marcată și de o tragedie, prima dată după 2015: motociclistul portughez Paulo Goncalves a încetat din viață în urma unui accident. Goncalves era un veterean al Dakar, cel mai aproape fiind de victorie în 2015, cu poziția a doua pe podium. Pe această cale aducem un omagiu tuturor eroilor care merg care împing mereu limita cu curaj pentru fiecare secundă și pentru victorie.

 
 
Citește și:
› Noul MINI Cooper SE, în România de la 27.900 euro ...07/05/2020
› Electric! MINI Cooper SE, în România de la 27.800 Euro ...25/08/2019
› Volkswagen Motorsport aruncă în aer standardele aerodinamicii ...10/06/2018
› BMW revine la Le Mans cu premiera mondială a noului BMW Seria 8 C ...14/05/2018
Comentariile cititorilor:
comments powered by Disqus


Comentează pe FORUM!
Înapoi la noutăți

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2021 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005 - 2021 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.