"Toate cele 13.000 de tichete au fost epuizate, așa că am decis să le suplimentăm, chiar începând de astăzi, cu încă 4.000 de tichete. Din informațiile pe care le am de la colegii mei, înțeleg că sunt rezervate cam 15 tichete pe minut, deci mă aștept ca, probabil, și aceste 4.000 să se epuizeze destul de repede", a declarat ministrul Mediului, citat de
Mediafax.
AFM a lansat "Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național'' (cunoscut sub titulatura de Programul "Rabla'') pentru persoanele fizice în data de 14 iunie 2016.
Anul acesta, Programul "Rabla" este structurat pe două componente: "Rabla Clasic" — prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziția unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi și "Rabla Plus" — program nou, prin care este stimulată achiziția unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi.
În acest an, valoarea totală a programului este de 220 de milioane de lei, din care 75 de milioane de lei sunt alocată pentru ,,Rabla Plus", prin care românii pot cumpăra mașini electrice 100%.
Cuantumul unui tichet ,,Rabla" este de 6.500 lei, iar în program sunt admise la casare mașinile mai vechi de 8 ani. În plus, există eco-bonusuri, în valoare de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor produce o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km.
Pentru programul ,,Rabla Plus" există o primă de 5.000 de lei, acordată celor care cumpără un automobil nou, hibrid, și o primă de 20.000 de lei pentru o mașină 100% electrică.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor estimează că, în acest an, prin Programul Rabla 2016, vor fi scoase din circulație aproximativ 20.000 de autovehicule poluante. Totodată, pentru achiziția de mașini electrice sau electric-hibride, bugetul este gândit astfel încât să poată fi ajustat în funcție de cerere, menționează instituția.