Informații Auto logo


› cautare avansata



10 întrebări și răspunsuri privind condusul pe timp de iarnă
Cum să pornim mașina în perioada de iarnă? Cum procedăm dacă îngheață apa/lichidul de răcire? E bine să curățăm parbrizul cu racleta? Cum să protejăm bateria? Întrebări și răspunsuri privind condusul pe timp de iarnă.

1. Cum poți ușura pornirea motorului diesel, în temperaturi scăzute?
În cazul motoarelor diesel mai sensibile, se recomandă folosirea uleiului cu viscozitate scăzută, astfel poți ușura învârtirea motorului în timpul pornirii. Iar dacă înlocuiești bujiile uzate, protejezi bateria, și nu o să ai surprize neplăcute pe timp de iarnă.

2. Cum reacționează GPL (gaz petrolier lichefiat) la frig?
Autoturismele echipate cu instalații de alimentare cu GPL, au nevoie de benzină la pornire. Deoarece carburatorul este expus la riscul de îngheț, apa de răcire trebuie să fie de cel puțin 50 de grade, ca să poți porni sistemul GPL. La temperaturi scăzute ai nevoie de câțiva kilometri parcurși pentru a încălzi apa de răcire la temperatura optimă.

3. Ce să fac dacă ștergătoarele au înghețat de parbriz?
Să nu încerci să le dezlipești cu forța, cauciucul de pe ștergător este foarte sensibil. Soluția ideală este să torni antigel concentrat pe lame, aștepți câteva minute, după care le ridici. Sau pornește climatizarea, direcționând aerul cald către parbriz. Pentru a evita această problemă, ridică seara ștergătoarele.

4. Până la ce temperaturi trebuie să protejeze lichidul de răcire?
Este stabilit de către constructorul auto. În general se recomandă o protecție împotriva înghețului până la minus 25 grade. Dacă totuși temperatura în timpul nopții ar scade sub -25 de grade, ar fi nevoie de mai mult timp ca să înghețe sistemul de răcire a motorului.

5. Ce ai de făcut în cazul în care îngheață apa de răcire?
Nici într-un caz nu porni motorul! Mai mult ca sigur a înghețat pompa de apă, iar aceasta poate dăuna grav motorului, poți ajunge chiar și la fisurarea blocului motor. Încearcă să ții mașina în căldură, (ex. în garaj, sau daca nu ai garaj fă rost de un tun de căldură, termosuflantă) până se dezgheață, apoi verifica rezultatele înghețului. Conductele de apă supraviețuiesc înghețul fără daune.

6. De ce se descarcă bateria mai repede pe timp de iarnă?
Iarna, pornirea motorului necesită un curent mult mai mare decât vara, așadar bateria este mult mai solicitată. Temperaturile scăzute pot scade puterea bateriei chiar și cu până la 50%. ai grijă iarna de baterie, folosește-l rațional. Nu lasă nici un consumator activat când motorul este oprit. Deci, nu lăsa farurile aprinse, nu porni instalația audio, aeroterma climatizării pe viteza maximă, ștergătoarele, etc.

7. Funcționează sistemul de climatizare și în timpul iernii?
Depinde de temperatura exterioară. Marea majoritate a sistemelor de climatizare sunt dotate cu senzor de temperatură care nu permite pornirea compresorului dacă temperatura exterioară nu atinge 5 grade. Astfel protejează sistemul de daunele cauzate de apa înghețată. În cazul mașinilor mai vechi se recomanda "concedierea" sistemului de climatizare în perioada de iarnă.

8. De ce crește consumul de combustibil în cazul pornirii la rece?
Amestecul de carburant este îmbogățit, pentru ca pornirea motorului să fie mai ușoară, sau catalizatorul să se poate încălzi cât se poate de repede la temperatura optimă de funcționare. Realizarea amestecului și arderea nu este optimă la temperaturi scăzute. De asemenea uleiul de motor se îngroașă, motorul întâmpină a rezistență mai mare, astfel crește consumul de combustibil.

9. De ce să nu conduc în haine groase?
Îmbrăcămintea prea groasă nu te ajută deloc la condus, mișcările devin mult prea lente. Îmbrăcămintea corespunzătoare și poziția corectă a corpului este foarte importantă din punct de vedere a confortului și mai ales a siguranței.

10. Ce echipamente de iarnă să țin în mașină?
Dacă pornim la drum lung, din portbagajul mașinii să nu lipsească cablul de tractare, cizmele de cauciuc, o lopată mai mică, o lanternă puternică și lanțul antiderapant. Dacă nu ai lopată de zăpadă, nu e o problemă gravă, găsești la orice benzinărie. Încearcă să nu așezi toate bagajele peste, niciodată nu știi când o să ai nevoie de cablu, lopată sau lanternă și este destul de incomod să despachetezi toată mașina la marginea drumului.

Sursa: anvelopenet.ro
înapoi la informații utile.

 

Anunturi masini noi si second hand


Home | Știri auto | Promoții auto | Drive test | Mașini noi | Mașini SH | Utile | RCA 2021 | Wallpapers | Forum | Publicitate | Contact | RSS Feed 2.0 | urmărește Informații Auto pe Twitter

©2005 - 2021 Informații Auto. Toate drepturile rezervate.